29.12.2021 - 05.01.2022.
Doček Nove godine u Moskvi
8 dana / 7 noći

pdf
PERIOD 29.12.2021 - 05.01.2022.
SMEŠTAJ Holiday Inn Suschevski 4*
PREVOZ avio
CENA 795 €

Destinacija

Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Nalazi se na obalama reke Moskve, velikoj Ruskoj niziji, prosečno na oko 120 m nadmorske visine, i obuhvata površinu od oko 1100 km². Broj stanovnika brzo raste i broji ok o 13 miliona stanovnika. Moskva ima status grada federalnog značaja. Administrativno se deli na 10 okruga koji se dele na mnogobrojne područne uprave. Grad je veliki ekonomski i trgovački centar, dom velikog broja milijardera. U 2007. godini Moskva je drugu godinu za redom proglašena za grad kojhi je najskuplji na svetu. Grad je nazvan po reci (prevod sa staroruskog "grad uz reku Moskvu"). Pravo poreklo imena je nepoznato ali ipak postoji nekoliko pretpostavki. Jedna pretpostavka govori o tome da ime dolazi iz drevnog finskog jezika i znači "mračan" ili "zamućen". Moskvu je osnovao Jurij Dolgorukij 1147.godine. Crveni trg predstavlja srce Moskve i najčešća je prva destinacija svih turista. Okružuje ga crkva Svetog Vasilija, Lenjinov Mauzolej i jedan od zidova Kremlja. Kremlj je građevina ispred koje su odigrani mnogi ratovi, neprijateljske snage su ga okupirale, ali i mnoge nacionalne proslave su održane na trgu ispred Kremlja. Danas je moskovski Kremlj jedan od najvećih muzeja u svetu. Kula Spaskaja se smatra najlepšom i najznačajnijom na Kremlju, a možda i u celoj Moskvi. Turisti koji posete ovu svetsku metropolu mogu obići i Puškinov muzej, Boljšoj teatar, Tretjakovskaju galeriju, Univerzitet Lomonosov, a posebnu atrakciju predstavlja Moskovski metro, podzemna železnica sa najvećim brojem prevezenih putnika na svetu.

Sankt  Peterburg, nekadašnja prestonica Ruskog carstva skoro punih 200 godina, nastao je 27.maja 1703.godine. Osnovao ga je Petar Veliki čime je želeo da osigura ruski pristup Baltiku i sagradi ruski „prozor u svet“. Predstavlja najseverniji milionski grad na svetu, leži na obali Baltika, na ušću reke Neve u Finski zaliv. Zahvaljujući svojoj poziciji, danas, predstavlja najvažniji trgovački i transportni centar Rusije. Nazivaju ga i „severna Venecija“, zbog brojnih kanala i 42 ostrva. Posle Moskve, Sankt  Peterburg je drugi po broju stanovnika i drugi po važnosti ekonomski, industrijski, naučni i kulturni centar Rusije. Sagrađen je na 2-4 metara nadmorske visine, a kako se ušće Neve nalazi približno u nivou mora, tako su njene obale u početku bile učvšćene granitnim stenama. Otuda je grad u Puškinovim delima često bio opisivan kao „grad obučen u granit“. Kroz istoriju je više putao menjao ime. Kratko vreme je nosio holandsko ime Sankt  Piterburh koje je kasnije promenjeno u nemačko Sankt Petersburg. Posle izbijanja Prvog svetskog rata ime je promenjeno u Petrograd, nakon Lenjinove smrti 1924.godine postaje Lenjingrad kako ga mnogi zovu i danas, a nakon referenduma i raspada Sovjetskog saveza gradu se vraća prvobitno ime. Peterburg je dugo bio prestonica ruskih careva koji su ovom gradu poklonili izuzetno bogatstvo o čemu svedoče brojne građevine i spomenici. U čast 300-te godišnjice grada, mnoge građevine su restaurirane. Carski grad je sa brojnim palatama i muzejima, poznat i po vrsnim umetnicima sa baletske, operske i pozorišne scene. Grad ima blizu 250 muzeja i 4000 zaštićenih spomenika dok je pod zaštitom UNESCO-a veći centralni deo i blizu 2400 građevina. Sam grad ima reputaciju svetskog centra istorije književnosti, muzike i pozorišta.

DETALJNIJE

Program putovanja

1. dan 29.12.    Beograd – Moskva     sreda
Sastanak grupe dva sata pre poletanja na aerodromu “Nikola Tesla”. Let avio kompanije Aeroflot za Moskvu u 12:45 časova (let SU 2091). Dolazak na moskovski aerodrom u 18:00 časova. Transfer do hotela. Smeštaj. Slobodno vreme. Fakultativni program: Moskovski metro, jedan od najlepših i najstarijih metroa na svetu, u kojem čak 44 stanice imaju status kulturnog nasleđa. Obilazak nekoliko najznačajnijih metro stanica, koje su nalik na muzeje bogato dekorisane skulpturama, mozaicima, pozlaćenim floralnim ornamentima, mermernim stubovima i portretima nacionalnih heroja. Noćenje.

2. dan 30.12.     Moskva     četvrtak
Doručak. Panoramsko razgledanje grada autobusom: centar grada, Crveni trg, Kremlj, Crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir, vidikovac Vrapčeva brda i Univerzitet "Lomonosov", Poklonaja gora (Park Pobede) i dr. (bez ulaska u objekte). Fakultativni program: Muzej Panorama Borodinske bitke, posvećen ratu sa Napoleonom 1812. g. Glavni eksponat muzeja je panorama, ogromno slikano platno dimenzije 115x15m, koje visi u zatvorenom krugu i pretstavlja jedan od najtežih momenata bitke na Borodinskom polju. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan 31.12.     Moskva     petak
Doručak. Fakultativni program: Kremlj, najstariji deo Moskve i njen politički, duhovni i istorijski centar, kompleks neponovljiv po svojoj arhitektonskoj i umetničkoj lepoti. Obilazak teritorije, Uspenske crkve u kojoj su krunisani svi ruski carevi, Car zvona i Car topa. Slobodno vreme za šetnju po prazničnoj Moskvi. Uveče odlazak na centralne trgove Moskve (sa vodičem, metroom), na kojima se uz veličanstven vatromet, dočekuje Nova godina. Noćenje.

4. dan 01.01.     Moskva     subota
Doručak. Fakultativni program: Sergijev Posad (bivši Zagorsk, 70 km od Moskve), jedan od najstarijih i najvećih ruskih manastirskih kompleksa, centar ruskog pravoslavlja i duhovnosti, ranije rezidencija ruskog patrijarha. Obilazak Troice Sergijeve Lavre, bisera drevnoruske umetnosti i arhitekture. Lavra je, razvijajući se od usamljene drvene crkve u sred šume u XIV veku, imala različite uloge koje su bile od velikog značaja za rusku istoriju. Slobodno vreme. Večernja Moskva sa reke - vožnja ekskluzivnim brodom-restoranom “Radisson”. Veličanstven pogled sa reke na noćnu Moskvu, jedan od najlepše osvetljenih gradova na svetu. Noćenje.

5. dan 02.01.     Moskva – Sankt Peterburg     nedelja
Doručak. Transfer do železničke stanice. Polazak voza za Sankt Peterburg u jutarnjim časovima. Putovanje savremenim vozom Sapsan u trajanju 3 sata i 50 minuta. Po dolasku, panoramsko razgledanje grada autobusom: Nevski prospekt, Kazanjski sabor, Dvorski trg, Admiralitet, Vasiljevsko ostrvo, Ermitaž, Isakijevska saborna crkva, Bronzani konjanik … (bez ulaska u objekte). Transfer do hotela. Smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

6. dan 03.01.    Sankt Peterburg    ponedeljak
Doručak. Fakultativni program: Puškin-Carsko Selo, letnja rezidencija Ekaterine Velike, prekrasan dvorac i park površine 107 hektara. Enterijer dvorca fascinira sjajem umetničkih predmeta od poludragog kamena, zlata, portretima dinastije Romanovih. Povodom 300-godišnjice osnivanja Sankt Peterburga završena je obnova čuvene Ćilibarske dvorane, koja je Ekatarininom dvorcu vratila stari sjaj. Petropavlovska tvrđava, istorijsko jezgro grada, unutar čijih zidina se nalaze Petropavlovska saborna crkva u kojoj su sahranjeni svi ruski imperatori (počev od Petra I), Istorijski muzej Sankt Peterburga, kao i čuvene tamnice. Slobodno vreme. Noćenje.

7. dan 04.01.    Sankt Peterburg    utorak
Doručak. Fakultativni program: Ermitaž, obilazak jednog od najvećih muzeja na svetu, u zdanju Zimskog dvorca, sa preko 3 miliona eksponata. Njegova neprocenjiva zbirka izložena je u 6 zgrada raspoređenih na Dvorskom trgu i duž reke Neve. Glavna zgrada je Zimski dvorac koji je nekada bio rezidencija ruskih careva, a u njegovoj bogatoj zbirci izdvajaju se remek dela Leonarda Da Vinčija, Ticijana, Rembranta, Mikelanđela i drugih. Muzej je poznat i po arheološkoj zbirci, zbirci skulptura, zbirci srednjevekovne evropske umetnosti, ali i po svom baroknom izgledu i arhitekturi. Isakijevska saborna crkva, najveća pravoslavna crkva u Rusiji, ali i jedna od najlepših građevina Sankt Peterburga kako zbog svoje spoljne tako i unutrašnje dekoracije. Zvanični naziv je Sabor prepodobnog Isakija Dalmatskog, a građena je od 1815. do 1858. godine, prema projektu arhitekte Ogista Menferana. Slobodno vreme. Noćenje.

8. dan 05.01.    Sankt Peterburg – Beograd     sreda
Doručak. Slobodno vreme. Transfer do aerodroma. Let avio kompanije Aeroflot za Beograd u 08:15 časova (let SU2838). Dolazak u Beograd u 09:30 časova. Kraj usluge.

Cena aranžmana po osobi u sobi 1/2 ..... 795 €
* Doplata za jednokrevetnu sobu: 145 €

Cena za treću odraslu osobu (na dopunskom ležaju*) 745 EUR
Cena za decu 2-12 godina sa jednim odraslim 745 EUR
Cena za decu 2-12 godina sa dvoje odraslih (dopunski ležaj*) 695 EUR
* dopunski ležaji su nestandardni i nepogodni za osobe krupnije građe.

Fakultativni program:

Moskva
* Obilazak Moskovskog metroa 10 EUR
* Kremlj 45 EUR *
* Krstarenje rekom Moskvom 45 EUR
* Sergijev Posad (bivši Zagorsk) 45 EUR
* Panorama Borodinske bitke 35 EUR

Sankt Peterburg
* Puškin (Carsko selo) 55 EUR *
* Petropavlovska tvrđava 35 EUR
* Ermitaž 50 EUR
* Isakijevska saborna crkva 35 EUR

U sve cene uračunato je: vodič, autobus, ulaznice, slušalice

Odlazak u Kremlj, Panoramu Borodinske bitke i Ermitaž - metroom.
(*) Prijavljivanje i plaćanje izleta Kremlj i Puškin obavezno je prilikom uplate aranžmana, na licu mesta nije moguće.

Realizacija i cene fakultativnog programa su garantovani, nezavisno od broja prijavljenih putnika.

Detalji i napomene

U cenu aranžmana je uključeno:
• Avionski prevoz letovima Aeroflot na relaciji Beograd-Moskva i Sankt Peterburg-Beograd;
• Troškove avio-taksi (cca 141 EUR, podložno je promeni);
• Prevoz vozom Sapsan Moskva-Sankt Peterburg;
• Smeštaj u Moskvi u hotelu Holiday Inn Suschevski 4* u dvokrevetnim sobama sa doručkom;
• Smeštaj u Sankt Peterburgu u hotelu Moskva 4* u dvokrevetnim sobama sa doručkom;
• Transfere prema programu;
• Turistički program: panoramsko razgledanje Moskve i Sankt Peterburga;
• Usluge pratioca grupe i stručnih lokalnih vodiča;
• Troškove organizacije aranžmana.

U cenu aranžmana nije uključeno:
- Fakultativni program u Moskvi i Sankt Peterburgu
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje (plaća se u agenciji)
- Individualni troškovi i sve ostalo što nije precizirano programom putovanja

Način plaćanja:
- 40% od ukupne cene aranžmana prilikom rezervacije, a ostatak 20 dana pre početka putovanja
- Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu banke Intesa na dan uplate

Napomene:
- U slučaju izmene deviznog kursa, agencija zadržava pravo korekcije cene

Opisi hotela:

Moskva, Holiday Inn Suschevsky 4*
Hotel se nalazi na 45 minuta vožnje od aerodroma Šeremetjevo, dok je od Crvenog trga udaljen 5km ili 4 metro stanice. Na 300 metara od hotela se nalazi metro stanica Rižskaja, koja direktno vodi do Crvenog trga. Moderne i elegantno uređene sobe sadrže kupatilo, mini bar, TV, pribor za pripremu kafe/čaja, sef za lap top, klima uređaj, besplatan Wi Fi. Od dodatnih sadržaja gostima je na raspolaganju restoran, fitnes centar, bar, prodavnica suvenira, menjačnica, bankomat. Doručak švedski sto.
Sankt Peterburg, Hotel Moskva 4*
Hotel se nalazi u centru grada, na kraju Nevskog prospekta, na obali Neve. Ulaz u stanicu metroa se nalazi u zgradi hotela, što daje mogućnost da se bez mnogo napora i gubljenja vremena stigne do glavnih znamenitosti grada. Hotel je kompletno renoviran 2007. godine, a od 2008. je dobio kategoriju 4*.
U sadržaju hotela je nekoliko restorana: pivni, restoran sa gruzijskom kuhinjom, bar “Panorama” sa predivnim pogledom na istorijski centar grada i Nevu. U holu hotela je pozorišna kasa, što daje mogucnost kupovine ulaznica za koncertni i pozorišni program St.Peterburga. Hotel ima 825 soba, koje su opremljene TV-om (satelitski programi), telefonom, frižiderom, sefom, Wi Fi internetom. Doručak švedski sto.

ORGANIZATOR: APELSIN

INFORMACIJE I UPLATE: CELEBRINA TRAVEL, Beograd, Obilićev venac 18-20, tel/fax +381 11 328 15 91
mob. +381 63 84 86 814, email: celebrina@eunet.rs, Molimo Vas da se pre zaključenja
ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Opštim uslovima putovanja agencije Celebrina travel

DETALJNIJE