Helsinki i Rovaniemi
Doček Nove godine u Helsinkiju
Odlazak u selo Deda Mraza

pdf
PERIOD 30.12.2018 - 04.01.2019.
31.12.2018 - 05.01.2019.
SMEŠTAJ Hoteli 3* i 4*
PREVOZ avio
CENA 880 €

Destinacija

Helsinki je glavni i najveći grad Finske. Nalazi se na samom jugu države, na obali Finskog zaliva. U njemu živi nešto više od pola miliona stanovnika. Helsinki je politički, kulturni, i ekonomski centar Finske, i jedan od gradova svetskog značaja. Uticaj Golfske struje čini da su temperature daleko umerenije u odnosu na severne provincije Finske. Grad je osnovan 1550. godine od strane švedskog kralja Gustava Vase, zbog čega je jedna od najmlađih prestonica u Evropi. Iako je osnovan kako bi postao trgovački centar koji je trebalo da se nadmeće sa nemačkim gradovima iz Hanzeatske lige, Helsinki je vekovima bio mali i siromašan grad. Ruski car Aleksandar I je prestonicu Finske iz Turkua preneo u Helsinki, čime je zapravo započeo moderan razvoj grada. Nakon toga je broj stanovnika sa oko 11 000 narastao na preko 100 000. Helsinki nije mnogo stradao tokom prve polovine dvadesetog veka, što ga je učinilo velegradom. Olimpijske igre su 1952. godine održane u prestonici Finske. Danas je Helsinki jedan od najrazvijenijih evropskih i svetskih gradova, i jedno je od najpoželjnijih mesta za život.

Laponija je severna pokrajina Finske. Znana je još i kao teritorija koja se prostire u četiri države (Norveška, Švedska, Finska i Rusija), a nije država. Atrakcija je kao prostor na kom polarni krug seče najsevernije delove ovog dela Evrope, kao teritorija na kojoj živi nomadski narod Sami koga zovemo Laponci, zatim kao zemlja glečera i leda, odnosno zemlja belih medveda, irvasa, polarnih lisica... Ipak njena najveća magija je to što je domovina Deda Mraza  koji baš ovde, 170 kilometara od Rovaniemija, prestonice Laponije, u nekom seocetu, živi sa svojom ženom Muori... Ako želite možete da verujete u priču kako u Rovaniemi dolazi sankama koje vuku irvasi da pokupi pisma sa željama i kako prve novogodišnje poklone donosi baš u prestonicu svoje zemlje. Naravno, kada ste već ovde, Deda Mraz (ili Julupuki kako ga zovu Finci) i njegovi vilenjaci su voljni i da se upoznaju  sa Vama i Vašom porodicom, što najmladje ostavlja bez daha... Ono što je u Rovaniemiju stvarnost jeste da je to najpoznatiji zimski centar na severu Finske, idilični gradić sa bezbroj dešavanja i bogatim kulturnim životom u kojem se izmedju ostalog može uživati u vožnji sankama koje vuku haskiji..

DETALJNIJE

Program putovanja

1. dan    BEOGRAD - BEČ / BUDIMPEŠTA - HELSINKI
Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla i let za Helsinki preko Beča / Alternativno polazak iz Beograda do Budimpešte i avio prevoz Budimpešta - Helsinki. Sletanje na aerodrom u Helsinkiju. Transfer do hotela. Smeštaj i slobodno vreme. Noćenje.

2. dan    HELSINKI
Doručak. Šetnja gradom sa vodičem, obilazak istorijskog jezgra, dizajn distrikta, i razgledanje fantastične arhitekture grada i njenih najznačajnijih građevina: Parlament, Kiasma, Nacionalni muzej, Opera, Finladiatalo, zgrada železničke stanice, Ateneum, Esplanadi avenija, Uspenski crkva, Kauppatori pijaca i Hakkaniemi zatvorena tržnica, Helsinška katedrala, zgrada Univerziteta, poseta jedinstvenoj crkvi u steni Tempelliaukio crkva .. i opciono odlazak u Arktički ledeni bar na zagrevanje. Slobodno vreme i doček Nove godine u Helsinkiju. Noćenje.

3. dan    HELSINKI - ROVANIEMI
Doručak / lunch paket. Rano napuštanje hotela i transfer do aerodroma. Let za Rovaniemi u 07:30h. Sletanje u 08:50h i transfer do hotela. Smeštaj. Šetnja/obilazak centra grada Rovaniemi i polarnog muzeja, slobodno vreme za obilazak suvenirnica i ručak. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan    ROVANIEMI - SELO DEDA MRAZA
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni celodnevni izlet sa vodičem u selo Deda Mraza koji predstavlja pravu porodičnu radost i za decu i za roditelje. Susret sa Deda Mrazom i lično upoznavanje sa njim. Obilazak pošte Deda Mraza, fabrike igračaka, istorijskog muzeja, Božične kuće, crkve, tradicionalnih laponski šatora. Opciona vožnja zapregama haskija ili irvasa. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

5. dan    ROVANIEMI
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izleti sa vodičem po dogovoru. Predlozi: obilazak Arktičkog snežnog hotela i staklenih igloa sa transferom od hotela i nazad; odlazak u tradicionalnu finsku saunu / relax. Noćenje.

6. dan    ROVANIEMI - HELSINKI - BEČ / BUDIMPEŠTA - BEOGRAD
Doručak. Napuštanje hotela i transfer do aerodroma. Let za Helsinki. Nastavak putovanja i let iz Helsinkija do Beograda preko Beča / Alternativno avio let Helsinki - Budimpešta i vožnja autoputem iz Budimpešte do Beograda. Kraj programa.

TERMIN Cena po osobi u sobi 1/2
(Helsinki 3* / Rovaniemi 3*)
Cena po osobi u sobi 1/2
(Helsinki 3* / Rovaniemi 4*)
30.12.2018. - 04.01.2019. 910 € 1020 €
31.12.2018. - 05.01.2019. 880 € 980 €

HELSINKI: Hotel Sokos Presidentti 3*
ROVANIEMI: Hotel Sport 3* (uključeno jutarnje plivanje, teretana; mogućnost family sobe)
                    Hotel Scandic 4* (pomoćni ležaj za dete do 13 godina 30 € dnevno; doplata za polupansion odrasli 33 € dnevno, deca do 13 godina 18 € dnevno; mogućnost family sobe)

Smeštaj u Helsinkiju i Rovaniemiju (u navedenim hotelima ili sličnim):

HOTEL SOKOS PRESIDENTTI 3* Helsinki nalazi se u centru Helsinkija, svega 200 metara od Sibelijus akademije ili Kamppi šoping centra. U sklopu hotela je zatvoreni bazen, sauna, noćni klub, restoran i bar. Sve sobe poseduju: klima uredjaj, SAT TV ( i programe koji se plaćaju), mini bar, peglu sa daskom za peglanje i fen. https://www.sokoshotels.fi/en/helsinki/sokos-hotel-presidentti

HOTEL SPORT 3*  Rovaniemi nalazi se u okviru sportskog, obrazovnog i rekreativnig centra Santa Sport u Rovaniemiju, na oko 2 km od centra grada. Smeštaj, ishrana i razni oblici rekreacije smešteni su na jednom prostoru.  Moderne hotelske sobe nalaze se u glavnoj zgradi odakle se lako dolazi do bazena, kao i do dečije igraonice. Sobe poseduju mikrotalasnu, čajnik, posuđe, frižider, TV. Spavaonice se nalaze odmah pored u susednoj zgradi, imaju kupatilo, a kuhinjski pribor - mikrotalasna, šporet, sudopera i frižider nalaze se u hodniku. http://santasport.fi/en 

HOTEL SCANDIC 4*  Rovaniemi  smešten je u samom srcu naselja, na uglu glavne pešaćke ulice. Izgrađen je ukombinaciji stakla i drveta, vrlo je prijatan za boravak i moderno je uređen. U sklopu hotela je restoran internacionalne kuhinje, bar, teretana, sauna i džakuzi. Sve sobe poseduju: sat tv, telefon, mini bar i veliko kupatilo sa tušem. Doručak se servira po principu švedskog stola. Selo Deda mraza i polarni krug su udaljeni 8 kilomerata od centra grada.
https://www.scandichotels.com/hotels/finland/rovaniemi 

VIDEO PRILOG * Promocija Finske kao turističke destinacije u Beogradu *

NOVINSKI ČLANAK u časopisu ONA * Finska bajka *

Detalji i napomene

U cenu aranžmana je uključeno:
- Smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* u Helsinkiju na bazi 2 noćenja sa doručkom i u hotelu 3* ili 4* u Rovaniemiju na bazi 3 noćenja sa doručkom
- Transferi navedeni u programu (aerodrom-hotel-aerodrom)
- Razgledanje Helsinkija i Rovaniemija u pratnji vodiča prema programu
- Usluge pratioca / vodiča sa licencom (koji je više puta boravio u Finskoj i govori finski jezik)
- Troškovi organizacije putovanja

U cenu aranžmana nije uključeno:
- Prevoz avionom na relaciji Beograd - Beč - Helsinki - Rovaniemi - Helsinki - Beč - Beograd ili Budimpešta - Helsinki - Rovaniemi - Helsinki - Budimpešta
* CENA ZA AVIO PREVOZ Beograd - Beč - Helsinki - Rovaniemi - Helsinki - Beč - Beograd: od 660 EUR (termin 30.12 - 04.01.)
ili 850 EUR (termin 31.12 - 05.01.) sa svim aerodromskim taksama, cena zavisi od trenutka rezervacije i slobodnih tarifa,
* CENA ZA AVIO PREVOZ Budimpešta - Helsinki - Rovaniemi - Helsinki - Budimpešta: od 600 EUR (termin 30.12 - 04.01.)
ili 520 EUR (termin 31.12 - 05.01.) sa svim aerodromskim taksama, cena zavisi od trenutka rezervacije i slobodnih tarifa;
prevoz minibusom Beograd-Budimpešta-Beograd sa kućne adrese ili dogovorenog stajališta 50 EUR po osobi

- Fakultativni izleti i posete koji su u programu navedeni kao opcioni
- Ulaznice za posete određenim objektima
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje (plaća se u agenciji)
- Individualni troškovi

FAKULTATIVNI IZLETI (Cene zavise od broja prijavljenih osoba / dogovor na licu mesta sa vodičem):

* SELO DEDA MRAZA
Santa park i kuća Deda Mraza - taj čarobni krajolik sa bogatstvom četinarskih šuma prekrivenih snegom, velikim brojem irvasa koji čine prirodne stanovnike ovih krajeva, stvara pravi utisak čarolije Deda Mraza. U ovom bajkovitom okruženju imate kuću Deda Mraza, vilenjake koji mu pomažu (da biste postali vilenjak, morate završiti školu za vilenjake), prodavnice sa suvenirima koji su ručno pravljeni, poštu Deda Mraza sa sopstvenim poštanskim  žigom koji ne možete dobiti više nigde na svetu, hotel od snega ali i prisustvo ovog bajkovitog lika, samog Deda Mraza lično. Inače, svaki vilenjak, kada završi školu, dobija medenjake, koje po strogo čuvanom, tajnom receptu pravi Baka Mrazica. Vilenjaci govore sedam svetskih jezika. U mestu Deda Mraza se nalazi crkva koja može da primi do 1.000 ljudi, fabrika igračaka, istorijski muzej i Božićna kuća u kojoj se mogu videti različiti običaji iz svih delova sveta.

Pošta Deda Mraza, otvorena je od 1992. godine ali pisma iz svih delova sveta stizala su još od 1952. godine, što je i bio povod da se otvori ovakva vrsta institucije u selu Deda Mraza. Pošta Deda Mraza je stvarna i predstavlja magično mesto u kome se snovi ostvaruju. Godine 2007. za turiste iz različitih delova sveta otvorena je nova i lepša pošta u kojima se može videti Deda Mraz kako sa svojim malim pomoćnicima vilenjacima sa zadovoljstvom čita pisma dece iz različitih delova sveta. Pošta se može posetiti svaki dan u toku godine. Deda Mraz, inače, dobija oko 700.000 pisama godišnje iz svih zemalja sveta. Na sva pisma se odgovara.

Haskiji i irvasi omiljeni su prevoz Deda Mraza a posetioci mogu položiti vozački ispit za vožnju zaprege i dobiti dozvolu na pet godina. Ako pređete crtu arktičkog kruga, za to ćete dobiti sertifikat: dokaz na kom piše da ste prešli sa kraja sveta na njegov početak. Takođe, obavezno posetite i tradicionalne laponske šatore u kojima je  toplo i kad je napolju minus trideset stepeni.

* OBILAZAK ARKTIČKOG SNEŽNOG HOTELA I STAKLENIH IGLOA
Arktički snežni hotel je prostor koji nudi jedinstveno iskustvo za istraživanje leda i snežnih struktura sa spektakularnim skulpturama, prelepim sobama hotela, kao i snežnom saunom. Tokom obilaska gosti se upoznaju sa načinom gradnje, detaljima i izazovima koji su pratili izgradnju jednog ovakvog specifičnog objekta. Posetioci na kraju obilaska imaju mogućnost da popiju piće iz čaše napravljene od leda.

ILI  * RELAX FINSKA SAUNA

Napomene:
- Minimum za realizaciju aranžmana je 15 putnika. Minimum za realizaciju izleta je 10 osoba
- Opcija za prve rezervacije do 25.10.2018.
- Deca do 12 godina ostvaruju popust od 20% na cenu fakultativnog izleta
- Proveriti dan ranije tačno vreme poletanja aviona
- Klima u Laponiji je arktička sa hladnim zimama. Zbog uticaja okolnih mora manje je ekstremna nego što se veruje. U Rovaniemiju je prosečna temperatura u decembru od -15 C stepeni do -5 C u najtoplijim delovima dana, sa dosta snega. Tokom boravka je period polarne noći (od sredine novembra do početka januara) kada se sunce ne pojavljuje na horizontu, kada je nešto svetliji deo dana jedino od 11 - 13.30 časova ali kada postoji mogućnost da se doživi polarna svetlost - svetlenje noćnog neba (aurora borealis) koja se može videti tokom cele godine svake vedre i tamne noći
- Preporuka za oblačenje: Poneti isključivo zimsku garderobu, čizme postavljene krznom, rukavice , šalove, kape i debele jakne. Najbolja je obuća koja ne kliza na snegu

Način plaćanja:
-  Cena putovanja je iskazana u evrima, a plaća se u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu banke Intesa na dan uplate, gotovinski ili po profakturi na tekući račun
- Prilkom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija od 50% od ukupne cene aranžmana, a preostali iznos najkasnije 10 dana pre polaska na putovanje

Minimum za realizaciju aranžmana je 15 osoba. Opcija za rezervaciju je 28.11.2018.
Uz ovaj program veže Opšti uslovi putovanja agencije Celebrina travel, licenca OTP 630/2010.

Turistička agencija Celebrina Travel poseduje garanciju putovanja u visini od 300.000 EUR za slučaj insolventnosti organizatora putovanja i za slučaj naknade štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja koje su određene Opštim uslovima putovanja i programom putovanja, na osnovu polise osiguranja broj 30000005190 od 25.01.2018. godine osiguravajuće kompanije MILENIJUM OSIGURANJE ADO iz Beograda, Bulevar Mihajla Pupina 10L.

Molimo Vas da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Opštim uslovima putovanja agencije Celebrina travel. Organizator putovanja zadržava pravo izmene redosleda pojedinih sadržaja u programu, kao i povećanja cene aranžmana o čemu će blagovremeno obavestiti putnike. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 5 dana pre datuma polaska.

DETALJNIJE