Molimo sve putnike da provere važnost pasoša! Ukoliko putujete u zemlje Evropske unije, pasoš mora da važi minimum 90 dana od datuma planiranog povratka, za one koji planiraju putovanje u Tursku ili Egipat, pasoš mora da im važi minimum još 180 dana od datuma povratka.

Informacije u vezi sa procedurama i trenutnim uslovima ulaska u pojedinačne zemlje usled pandemije COVID-19  možete dobiti u agenciji, na sajtu Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije ili diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemalja u Beogradu.

***

UKINUTE COVID MERE ZA ULAZAK U EGIPAT od 17.06.2022.

Od 17.06.2022. ukinute su sve mere za ulazak u Egipat, vezane za Covid-19. Nije neophodna potvrda o vakcinaciji, kao ni negeativan rezultat PCR ili antigenskog testa.

***


SLOBODAN ULAZ U TURSKU OD 01.06.2022.

Sva ograničenja ulaska u Tursku u vezi sa Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se 01. juna 2022. godine.

***


BEZ OGRANIČENJA U GRČKU OD 01.05.2022.

 Od 1. maja 2022. ulaz u Grčku je slobodan za sve turiste - ukinuta je obaveza posedovanja bilo kog zdravstvenog dokumenta
• Unutar Grčke od 1.05. do 31.08. ukida se obavezno pokazivanje sertifikata o vakcinaciji, testova i potvrda o bolesti.
U međuvremenu Grčka Nacionalna služba civilnog vazduhoplovstva objavila je na svom sajtu sledeće:
Uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštava javnosti da su od danas, u nedelju, 1. maja 2022. godine, ukinute zdravstvene restrikcije zbog Covid-19 za domaće i međunarodne letove. Konkretno, od sada, za sva domaća i međunarodna putovanja avionom (dolasci/odlasci) jedina obaveza putnika i zaposlenih je da nose zaštitnu masku: u dolascima i čekaonicama na aerodromima, kao i tokom vazdušnih letova.

***


SLOBODAN ULAZ U SLOVENIJU OD 19.02.2022.

Od 19.02.2022. ulaz u Sloveniju je slobodan, bez sertifikata, testova i karantina. Ukinute su sve mere za ulaz u državu.

https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/ 

***


NOVI USLOVI ULASKA U TUNIS OD 15.02.2022.

Testiranje nije više obavezno za sve klijente preko 18 godina u slučaju da mogu da pokažu na ulazu u Republiku Tunis validan zeleni sertifikat kao dokaz o potpunoj vakcinaciji. Svi klijenti koji nisu vakcinisani ili kompletno vakcinisani, a imaju preko 6 godina u Republiku Tunis mogu da uđu uz:
- Negativan PCR test ne stariji od 48h
- Negativan antigenski test ne stariji od 24h.

Deca do 6 godina starosti nisu u obavezi da rade test prilikom ulaska u Republiku Tunis.

Na ulasku u Republiku Tunis na osnovu slučajnog uzorka će biti testirani putnici. U slučaju da neko bude pozitivan na tom testu moraće da bude u samoizolaciji 5 dana u hotelu koji je klijent odabrao. U slučaju da simptomi ne prestanu u roku od 5 dana, samoizolacija se produžava za još 2 dana.

Kao i do sada svi klijenti će biti u obavezi da popune online obrazac u prezentuju ga u štampanoj ili digitalnoj formi prilikom ulaska u Republiku Tunis.

https://app.e7mi.tn/language 

Takođe Republika Tunis je odlučila da ukine policijski čas koji je bio na snazi od 22h do 05h.
Novi uslovi ulaska su napravljeni po ugledu na uslove ulaska u EU.

***


EGIPAT - LIBERALIZACIJA USLOVA ZA ULAZAK U ARAPSKU REPUBLIKU EGIPAT od 21.12.2021.

Putnicima koji nisu vakcinisani, neophodan je negativan PCR test sa QR kodom ne stariji od 72h ili negativan brzi antigenski test na COVID-19 ne stariji od 24h u odnosu na termin putovanja/ulaska u državu Egipat. Neophodno je da svaki izveštaj sadrži QR kod. Testiranje je obavezno za sve, izuzev za decu uzrasta do 11.99 godina.
Na osnovu odluke egipatskih nadležnih organa od 24.06.2021. dozvoljen je ulazak u Egipat putnicima sa potvrdom o kompletnoj vakcinaciji protiv virusa Corona iz zemalja koje nisu pogođene mutiranim sojevima Corone direktno ili indirektno tokom prethodnih 14 dana.
Sertifikat o vakcinaciji (vakcina i revakcina) izdatoj od strane državne, medicinske institucije treba da sadrži QR kod, uz uslov da je prošlo četrnaest (14) dana od kompletne imunizacije (revakcinacije), a odobravaju se vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharma, Sinovac ili Sputnik) ili 14 dana nakon prijema prve doze Johnson & Johnson vakcine.

- PCR test u Republici Srbiji je moguće zakazati i preko sajta ezakazivanjepcr.euprava.gov.rs 
- Putno zdravstveno osiguranje ((OBAVEZA – zahteva avio kompanija) potrebno je da svi putnici obezbede putno zdravstveno osiguranje sa pokrićem COVID-19). Troškovi pregleda i lečenja u inostranstvu su izuzetno visoki.

***


NOVI USLOVI ZA ULAZAK U CRNU GORU

Od 14. septembra 2021. godine ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica (državljani Crne Gore i stranci) poseduju jedan od propisanih uslova:
- Potvrda o revakcinaciji, ukoliko je prošlo minimum 14 dana od revakcinacije (ukoliko se vakcina daje u dve doze);
- Negativan PCR test na COVID-19, koji nije stariji od 72 sata, ili pozitivan PCR test na COVID-19 koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;
- Negativan brzi antigenski test, koji nije stariji od 48 sati

*Od navedenog su oslobođene osobe mlađe od 18 godina (crnogorski i strani državljani)

***


NOVI USLOVI ZA ULAZAK U REPUBLIKU ALBANIJU


- Od 01. Septembra 2021. uvodi se zabrana kretanja od 23:00 h do 06:00 h ujutru;
- Od 06. Septembra 2021. svi putnici koji ulaze u Republiku Albaniju na svim graničnim prelazima ulaska, moraju imati jednu od navedenih potvrda:

1. Potvrdu o vakcinaciji (Potvrda o potpunoj vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza. Neophodno je da prođe 14 dana od druge primljene doze).
ili
2. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata
ili
3. Negativan antigenski test - ne stariji od 48h
ili
4. Potvrda da je putnik preležao COVID-19 (na engleskom jeziku i ne starija od 6 meseci).

Za decu do 5,99 god. (nepunih 6 godina) nije potrebna nikakva navedena potvrda.
Nošenje maski je obavezno u zatvorenim prostorijama.

***


NOVI USLOVI ZA ULAZAK NA KIPAR - SRBIJA U CRVENOJ KATEGORIJI

Od datuma 19.08.2021. Srbija je u CRVENOJ kategoriji zemalja.

Srbija prelazi u CRVENU kategoriju zemalja sto znaci sledece:

Svi vakcinisani putnici mogu slobodno, bez testova i karantina da udju u Kipar.
Priznaju se sledece vakcine: Pfizer, Sinofarm, Sputnik V, Astra Zeneka, Moderna, Janssen.
Vazno je da je obavljan ceo proces vakcinacije, to znaci i revakcina.
Obavezni su da sa sobom poseduju potvrdu o vakcinaciji sve vreme boravka i da je na zahtev nadleznih pokazu u slucaju potrebe.
Obavezan je popunjeni flight pass 48 h pred polazak, na linku ispod:
https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home 

Svi ostali putnici, nevakcinisani, postuju pravila za ulaz za zemlje u crvenoj zoni:
1. I negativan PCR test, ne stariji od 72 sata
2. II negativan PCR test, uradjen na Kipru po dolasku (radi se na aerodromu, cena oko 15 eur, vreme cekanja rezultata oko 4 sata)
3. Putnik je duzan da boravi u izolacija u svojoj hotelskoj sobi do dobijanja rezultata PCR testa sa Kipra
4. Popunjen flight pass 48 h pred polazak na linku ispod:
https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home

Osmog (08.) dana boravka svi nevakcinisani putnici stariji od 11,99 god su u obavezi da urade brzi ili PCR test na Covid 19, i tako na svaka tri (3) dana daljeg boravka na destinaciji. Ljudi koji borave 14 noci u obavezi su da takav test urade dva (2) puta. Brzi test se kupuje i radi na licu mesta u svakoj apoteci. Kosta 6-10 eur po osobi i rezultati stizu sms-om veoma brzo, u roku od 10-30 min i ubacuju se u flight pass koji svi obavezno popunjavaju prilikom ulaska na Kipar. Deca do 11,99 godina starosti ulaza na Kipar i borave na Kipru bez ogranicenja i ne rade brze testove u slucaju da borave duze od 7 noci.

Deca do 11,99 godina putuju slobodno, bez testova i karantina, uz obavezan popunjeni flight pass.

Za nepopunjeni flight pass predvidjena je kazna u iznosu od 300 eur.
Kipar zadrzava pravo slucajnog testiranja na granici, gde trosak testiranja snosi sam putnik i do dobijanja rezultata duzan je da bude u izolaciji.

***


U EGIPAT SA POTVRDOM O VAKCINACIJI

Na osnovu odluke egipatskih nadležnih organa od 24.06.2021. dozvoljen je ulazak u Egipat putnicima sa potvrdom o kompletnoj vakcinaciji protiv virusa Corona iz zemalja koje nisu pogođene mutiranim sojevima Corone direktno ili indirektno tokom prethodnih 14 dana.

Potvrda o kompletnoj vakcinaciji (vakcina i revakcina) izdatoj od strane državne, medicinske institucije treba da sadrži QR kod, uz uslov da je prošlo četrnaest (14) dana od kompletne imunizacije (revakcinacije), a odobravaju se vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharma, Sinovac ili Sputnik) ili 14 dana nakon prijema prve doze Johnson & Johnson vakcine. 

Za putovanje u Egipat onima koji nisu vakcinisani potreban je PCR koji se može uraditi pre puta ili na aerodromu u Hurgadi po sletanju (važi za putnike svih avio kompanija).

*** Važno obaveštenje od avio kompanije Air Cairo vezano za sve putnike koji lete ovom kompanijom u Hurgadu. Rezultat PCR testa biće prihvaćen jedino ako ima QR kod. Dakle, svi oni koji imaju test bez QR koda moraće da se testiraju ponovo po dolasku u Hurgadu o svom trošku (30$).

Više detalja:

- PCR negativan rezultat ne sme biti stariji od 72 sata od trenutka uzimanja uzorka pre planiranog leta.
- Deca uzrasta do 5,99 godina u trenutku ulaska u Egipat nisu u obavezi da prilože negativan PCR test;
- PCR test je moguće uraditi i na aerodromu u Hurgadi po sletanju, cena je 30$. Posle uzorkovanja putnici idu u hotel i za okvirno ne više od 24h dobijaju rezultat na email. Do dobijanja rezultata neki hoteli dozvoljavaju neophodno kretanje u hotelu ako putnici poseduju dokaz o primljenoj vakcini a neki insistiraju na boravku u sobi do dobijanja negativnog rezultata.
- Po povratku avionom iz Hurgade za Beograd dozvoljen je ulazak samo ako putnici poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 časova ili dokaz o pimljenoj vakcini. Oni koji to ne poseduju određuje se mera karantina u kućnoj izolaciji u trajanju od 10 dana ili mogu se testirati na lični zahtev u Srbiji, te u slučaju negativnog testa mera izolacije prestaje da važi. Negativan PCR test kao uslov za ulazak u Republiku Srbiju ne primenjuje se na maloletna lica starosti do 12 godina, ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji deteta poseduje negativan PCR test, ukoliko je potreban.
- Svi putnici koji nisu državljani Republike Srbije su u obavezi da prilikom ulaska u Republiku Srbiju prilože negativan PCR test i da se sami raspitaju o proceduri.
- PCR test u Republici Srbiji je moguće zakazati i preko sajta ezakazivanjepcr.euprava.gov.rs ; testiranje može da se zakaže za najviše pet članova porodice, ukoliko željena laboratorija prima više lica u istom terminu. Testiranje može da se zakaže za državljane Republike Srbije, strane državljane sa prijavljenim boravkom u Republici Srbiji i za strane državljane bez boravka (turiste). PCR testiranje na lični zahtev se plaća. Cena testiranja za građane Republike Srbije i strana lica sa prijavljenim boravkom u Republici Srbiji iznosi 9.000,00 rsd. Cena testiranja za strana lica bez prijavljenog boravka iznosi 18.000,00 rsd.
- Putno zdravstveno osiguranje ((OBAVEZA – zahteva avio kompanija) potrebno je da svi putnici obezbede putno zdravstveno osiguranje sa pokrićem COVID-19). Troškovi pregleda i lečenja u inostranstvu su izuzetno visoki.
- Egipatska viza je trenutno besplatna (trenutna informacija koja se može promeniti u bilo kom trenutku bez prethodne najave da je viza besplatna do 30.04.2021. a nakon toga 25$) samo za državljane zemalja (među kojima je i Srbija) koji vize mogu kupiti na licu mesta, na aerodromu u Hurgadi. Svi putnici koji nisu državljani Republike Srbije su u obavezi da se sami informišu o viznom režimu.

***


REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U KRALJEVINU ŠPANIJU

24.06.2021.

Nakon što je Srbija po preporuci Saveta EU ponovo stavljena na listu trećih zemalja koje su izuzete od zabrana putovanja u EU počev od 24. juna 2021. godine svi građani R.Srbije mogu ući u Španiju uz obaveznu potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (najmanje 14 dana nakon što su primljene obe doze vakcine), ili negativni PCR ili Antigen test ne stariji od 48 sati pre dolaska, ili potvrdu o preležanom kovidu (važnost potvrde ističe 180 dana od dana uzimanja uzorka).

Priznaju se vakcine Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, koje je odobrila Evropska agencija za lekove (ЕМА), ili kineske Sinopharm i Sinovac-Coronavac koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Deci do 12 godina nisu potrebi PCR test, Antigen test ili potvrda o preležanom KOVIDU, ali moraju da poseduju QR kod.

Obrazac zdravstvene kontrole koji svi putnici moraju da popune pre ulaska u zemlju, putem internet adrese www.spth.gob.es, ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH, uključiće pitanje da li putnik ima potvrdu o vakcinaciji ili negativni PCR ili Antigen test.

***


REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLIKU TURSKU OD 01.06.2021.

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Tursku sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji, izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je revakcinacija izvršena najmanje 14 pre dana pre ulaska u Republiku Tursku, i/ili sa potvrdom nadležnog organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19 ( zeleni sertifikat).

U slučaju da lice ne poseduje nijedan od dva gore pomenuta dokumenta, neophodno je da ima negativan PCR test, urađen najviše 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

***


USLOVI ZA ULAZAK U REPUBLIKU TUNIS

Od 01.06.2021. važe sledeći uslovi za ulazak u TUNIS:
Negativan PCR test neće biti potreban putnicima koji dolaze u R.Tunis a koji ispunjavanju sledeće kriterijume:
- Putnici koju su primili dve doze vakcine (neophodna je potvrda sa QR kodom) ili,
- Putnici kojima je dijagnostikovan virus Covid 19 najmanje 6 nedelje pre dolaska (neophodno je lekarsko uverenje izdato od nadležnih organa).

Svi ostali putnici stariji od 12 godina za putovanje u R.Tunis moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72h, kao i popuniti i ištampati obrazac koji se nalazi na sledećem linku https://app.e7mi.tn/. Deca do navršenih 12 godina izuzeta su svih navedenih pravila. Cena testiranja u R.Srbiji je 9.000 rsd. Putnici su dužni da rezultat testa ištampaju i tako ponesu na uvid prilikom ulaska na teritoriju R.Tunis. Rezultati prikazani na mobilnom telefonu se neće uvažavati.
Pri ulasku u R.Tunis putnici će po nasumičnom izboru pristupiti medicinskoj proveri i testiranju.

***