NOVI USLOVI ZA ULAZAK U CRNU GORU

Od 14. septembra 2021. godine ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica (državljani Crne Gore i stranci) poseduju jedan od propisanih uslova:
- Potvrda o revakcinaciji, ukoliko je prošlo minimum 14 dana od revakcinacije (ukoliko se vakcina daje u dve doze);
- Negativan PCR test na COVID-19, koji nije stariji od 72 sata, ili pozitivan PCR test na COVID-19 koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;
- Negativan brzi antigenski test, koji nije stariji od 48 sati

*Od navedenog su oslobođene osobe mlađe od 18 godina (crnogorski i strani državljani)

***


NOVI USLOBI ZA ULAZAK U REPUBLIKU ALBANIJU


- Od 01. Septembra 2021. uvodi se zabrana kretanja od 23:00 h do 06:00 h ujutru;
- Od 06. Septembra 2021. svi putnici koji ulaze u Republiku Albaniju na svim graničnim prelazima ulaska, moraju imati jednu od navedenih potvrda:

1. Potvrdu o vakcinaciji (Potvrda o potpunoj vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza. Neophodno je da prođe 14 dana od druge primljene doze).
ili
2. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata
ili
3. Negativan antigenski test - ne stariji od 48h
ili
4. Potvrda da je putnik preležao COVID-19 (na engleskom jeziku i ne starija od 6 meseci).

Za decu do 5,99 god. (nepunih 6 godina) nije potrebna nikakva navedena potvrda.
Nošenje maski je obavezno u zatvorenim prostorijama.

***


NOVI USLOVI ZA ULAZAK NA KIPAR - SRBIJA U CRVENOJ KATEGORIJI

Od datuma 19.08.2021. Srbija je u CRVENOJ kategoriji zemalja.

Srbija prelazi u CRVENU kategoriju zemalja sto znaci sledece:

Svi vakcinisani putnici mogu slobodno, bez testova i karantina da udju u Kipar.
Priznaju se sledece vakcine: Pfizer, Sinofarm, Sputnik V, Astra Zeneka, Moderna, Janssen.
Vazno je da je obavljan ceo proces vakcinacije, to znaci i revakcina.
Obavezni su da sa sobom poseduju potvrdu o vakcinaciji sve vreme boravka i da je na zahtev nadleznih pokazu u slucaju potrebe.
Obavezan je popunjeni flight pass 48 h pred polazak, na linku ispod:
https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home 

Svi ostali putnici, nevakcinisani, postuju pravila za ulaz za zemlje u crvenoj zoni:
1. I negativan PCR test, ne stariji od 72 sata
2. II negativan PCR test, uradjen na Kipru po dolasku (radi se na aerodromu, cena oko 15 eur, vreme cekanja rezultata oko 4 sata)
3. Putnik je duzan da boravi u izolacija u svojoj hotelskoj sobi do dobijanja rezultata PCR testa sa Kipra
4. Popunjen flight pass 48 h pred polazak na linku ispod:
https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home

Osmog (08.) dana boravka svi nevakcinisani putnici stariji od 11,99 god su u obavezi da urade brzi ili PCR test na Covid 19, i tako na svaka tri (3) dana daljeg boravka na destinaciji. Ljudi koji borave 14 noci u obavezi su da takav test urade dva (2) puta. Brzi test se kupuje i radi na licu mesta u svakoj apoteci. Kosta 6-10 eur po osobi i rezultati stizu sms-om veoma brzo, u roku od 10-30 min i ubacuju se u flight pass koji svi obavezno popunjavaju prilikom ulaska na Kipar. Deca do 11,99 godina starosti ulaza na Kipar i borave na Kipru bez ogranicenja i ne rade brze testove u slucaju da borave duze od 7 noci.

Deca do 11,99 godina putuju slobodno, bez testova i karantina, uz obavezan popunjeni flight pass.

Za nepopunjeni flight pass predvidjena je kazna u iznosu od 300 eur.
Kipar zadrzava pravo slucajnog testiranja na granici, gde trosak testiranja snosi sam putnik i do dobijanja rezultata duzan je da bude u izolaciji.

***


U EGIPAT SA POTVRDOM O VAKCINACIJI

Na osnovu odluke egipatskih nadležnih organa od 24.06.2021. dozvoljen je ulazak u Egipat putnicima sa potvrdom o kompletnoj vakcinaciji protiv virusa Corona iz zemalja koje nisu pogođene mutiranim sojevima Corone direktno ili indirektno tokom prethodnih 14 dana.

Potvrda o kompletnoj vakcinaciji (vakcina i revakcina) izdatoj od strane državne, medicinske institucije treba da sadrži QR kod, uz uslov da je prošlo četrnaest (14) dana od kompletne imunizacije (revakcinacije), a odobravaju se vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharma, Sinovac ili Sputnik) ili 14 dana nakon prijema prve doze Johnson & Johnson vakcine. 

Za putovanje u Egipat onima koji nisu vakcinisani potreban je PCR koji se može uraditi pre puta ili na aerodromu u Hurgadi po sletanju (važi za putnike svih avio kompanija).

*** Važno obaveštenje od avio kompanije Air Cairo vezano za sve putnike koji lete ovom kompanijom u Hurgadu. Rezultat PCR testa biće prihvaćen jedino ako ima QR kod. Dakle, svi oni koji imaju test bez QR koda moraće da se testiraju ponovo po dolasku u Hurgadu o svom trošku (30$).

Više detalja:

- PCR negativan rezultat ne sme biti stariji od 72 sata od trenutka uzimanja uzorka pre planiranog leta.
- Deca uzrasta do 5,99 godina u trenutku ulaska u Egipat nisu u obavezi da prilože negativan PCR test;
- PCR test je moguće uraditi i na aerodromu u Hurgadi po sletanju, cena je 30$. Posle uzorkovanja putnici idu u hotel i za okvirno ne više od 24h dobijaju rezultat na email. Do dobijanja rezultata neki hoteli dozvoljavaju neophodno kretanje u hotelu ako putnici poseduju dokaz o primljenoj vakcini a neki insistiraju na boravku u sobi do dobijanja negativnog rezultata.
- Po povratku avionom iz Hurgade za Beograd dozvoljen je ulazak samo ako putnici poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 časova ili dokaz o pimljenoj vakcini. Oni koji to ne poseduju određuje se mera karantina u kućnoj izolaciji u trajanju od 10 dana ili mogu se testirati na lični zahtev u Srbiji, te u slučaju negativnog testa mera izolacije prestaje da važi. Negativan PCR test kao uslov za ulazak u Republiku Srbiju ne primenjuje se na maloletna lica starosti do 12 godina, ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji deteta poseduje negativan PCR test, ukoliko je potreban.
- Svi putnici koji nisu državljani Republike Srbije su u obavezi da prilikom ulaska u Republiku Srbiju prilože negativan PCR test i da se sami raspitaju o proceduri.
- PCR test u Republici Srbiji je moguće zakazati i preko sajta ezakazivanjepcr.euprava.gov.rs ; testiranje može da se zakaže za najviše pet članova porodice, ukoliko željena laboratorija prima više lica u istom terminu. Testiranje može da se zakaže za državljane Republike Srbije, strane državljane sa prijavljenim boravkom u Republici Srbiji i za strane državljane bez boravka (turiste). PCR testiranje na lični zahtev se plaća. Cena testiranja za građane Republike Srbije i strana lica sa prijavljenim boravkom u Republici Srbiji iznosi 9.000,00 rsd. Cena testiranja za strana lica bez prijavljenog boravka iznosi 18.000,00 rsd.
- Putno zdravstveno osiguranje ((OBAVEZA – zahteva avio kompanija) potrebno je da svi putnici obezbede putno zdravstveno osiguranje sa pokrićem COVID-19). Troškovi pregleda i lečenja u inostranstvu su izuzetno visoki.
- Egipatska viza je trenutno besplatna (trenutna informacija koja se može promeniti u bilo kom trenutku bez prethodne najave da je viza besplatna do 30.04.2021. a nakon toga 25$) samo za državljane zemalja (među kojima je i Srbija) koji vize mogu kupiti na licu mesta, na aerodromu u Hurgadi. Svi putnici koji nisu državljani Republike Srbije su u obavezi da se sami informišu o viznom režimu.

***


REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U KRALJEVINU ŠPANIJU

24.06.2021.

Nakon što je Srbija po preporuci Saveta EU ponovo stavljena na listu trećih zemalja koje su izuzete od zabrana putovanja u EU počev od 24. juna 2021. godine svi građani R.Srbije mogu ući u Španiju uz obaveznu potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (najmanje 14 dana nakon što su primljene obe doze vakcine), ili negativni PCR ili Antigen test ne stariji od 48 sati pre dolaska, ili potvrdu o preležanom kovidu (važnost potvrde ističe 180 dana od dana uzimanja uzorka).

Priznaju se vakcine Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, koje je odobrila Evropska agencija za lekove (ЕМА), ili kineske Sinopharm i Sinovac-Coronavac koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Deci do 12 godina nisu potrebi PCR test, Antigen test ili potvrda o preležanom KOVIDU, ali moraju da poseduju QR kod.

Obrazac zdravstvene kontrole koji svi putnici moraju da popune pre ulaska u zemlju, putem internet adrese www.spth.gob.es, ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH, uključiće pitanje da li putnik ima potvrdu o vakcinaciji ili negativni PCR ili Antigen test.

***


REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLIKU TURSKU OD 01.06.2021.

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Tursku sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji, izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je revakcinacija izvršena najmanje 14 pre dana pre ulaska u Republiku Tursku, i/ili sa potvrdom nadležnog organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19 ( zeleni sertifikat).

U slučaju da lice ne poseduje nijedan od dva gore pomenuta dokumenta, neophodno je da ima negativan PCR test, urađen najviše 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

***


USLOVI ZA ULAZAK U REPUBLIKU TUNIS

Od 01.06.2021. važe sledeći uslovi za ulazak u TUNIS:
Negativan PCR test neće biti potreban putnicima koji dolaze u R.Tunis a koji ispunjavanju sledeće kriterijume:
- Putnici koju su primili dve doze vakcine (neophodna je potvrda sa QR kodom) ili,
- Putnici kojima je dijagnostikovan virus Covid 19 najmanje 6 nedelje pre dolaska (neophodno je lekarsko uverenje izdato od nadležnih organa).

Svi ostali putnici stariji od 12 godina za putovanje u R.Tunis moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72h, kao i popuniti i ištampati obrazac koji se nalazi na sledećem linku https://app.e7mi.tn/. Deca do navršenih 12 godina izuzeta su svih navedenih pravila. Cena testiranja u R.Srbiji je 9.000 rsd. Putnici su dužni da rezultat testa ištampaju i tako ponesu na uvid prilikom ulaska na teritoriju R.Tunis. Rezultati prikazani na mobilnom telefonu se neće uvažavati.
Pri ulasku u R.Tunis putnici će po nasumičnom izboru pristupiti medicinskoj proveri i testiranju.

***