Carski gradovi Rusije
Grupni polazak, avio prevoz
7 dana / 6 noći

PERIOD jul - septembar
SMEŠTAJ Hotel Delta 4*
Hotel Moskva 4*
PREVOZ avio
CENA 695 €

Destinacija

Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Nalazi se na obalama reke Moskve, velikoj Ruskoj niziji, prosečno na oko 120 m nadmorske visine, i obuhvata površinu od oko 1100 km². Broj stanovnika brzo raste i broji ok o 13 miliona stanovnika. Moskva ima status grada federalnog značaja. Administrativno se deli na 10 okruga koji se dele na mnogobrojne područne uprave. Grad je veliki ekonomski i trgovački centar, dom velikog broja milijardera. U 2007. godini Moskva je drugu godinu za redom proglašena za grad kojhi je najskuplji na svetu. Grad je nazvan po reci (prevod sa staroruskog "grad uz reku Moskvu"). Pravo poreklo imena je nepoznato ali ipak postoji nekoliko pretpostavki. Jedna pretpostavka govori o tome da ime dolazi iz drevnog finskog jezika i znači "mračan" ili "zamućen". Moskvu je osnovao Jurij Dolgorukij 1147.godine. Crveni trg predstavlja srce Moskve i najčešća je prva destinacija svih turista. Okružuje ga crkva Svetog Vasilija, Lenjinov Mauzolej i jedan od zidova Kremlja. Kremlj je građevina ispred koje su odigrani mnogi ratovi, neprijateljske snage su ga okupirale, ali i mnoge nacionalne proslave su održane na trgu ispred Kremlja. Danas je moskovski Kremlj jedan od najvećih muzeja u svetu. Kula Spaskaja se smatra najlepšom i najznačajnijom na Kremlju, a možda i u celoj Moskvi. Turisti koji posete ovu svetsku metropolu mogu obići i Puškinov muzej, Boljšoj teatar, Tretjakovskaju galeriju, Univerzitet Lomonosov, a posebnu atrakciju predstavlja Moskovski metro, podzemna železnica sa najvećim brojem prevezenih putnika na svetu.

Sankt  Peterburg, nekadašnja prestonica Ruskog carstva skoro punih 200 godina, nastao je 27.maja 1703.godine. Osnovao ga je Petar Veliki čime je želeo da osigura ruski pristup Baltiku i sagradi ruski „prozor u svet“. Predstavlja najseverniji milionski grad na svetu, leži na obali Baltika, na ušću reke Neve u Finski zaliv. Zahvaljujući svojoj poziciji, danas, predstavlja najvažniji trgovački i transportni centar Rusije. Nazivaju ga i „severna Venecija“, zbog brojnih kanala i 42 ostrva. Posle Moskve, Sankt  Peterburg je drugi po broju stanovnika i drugi po važnosti ekonomski, industrijski, naučni i kulturni centar Rusije. Sagrađen je na 2-4 metara nadmorske visine, a kako se ušće Neve nalazi približno u nivou mora, tako su njene obale u početku bile učvšćene granitnim stenama. Otuda je grad u Puškinovim delima često bio opisivan kao „grad obučen u granit“. Kroz istoriju je više putao menjao ime. Kratko vreme je nosio holandsko ime Sankt  Piterburh koje je kasnije promenjeno u nemačko Sankt Petersburg. Posle izbijanja Prvog svetskog rata ime je promenjeno u Petrograd, nakon Lenjinove smrti 1924.godine postaje Lenjingrad kako ga mnogi zovu i danas, a nakon referenduma i raspada Sovjetskog saveza gradu se vraća prvobitno ime. Peterburg je dugo bio prestonica ruskih careva koji su ovom gradu poklonili izuzetno bogatstvo o čemu svedoče brojne građevine i spomenici. U čast 300-te godišnjice grada, mnoge građevine su restaurirane. Carski grad je sa brojnim palatama i muzejima, poznat i po vrsnim umetnicima sa baletske, operske i pozorišne scene. Grad ima blizu 250 muzeja i 4000 zaštićenih spomenika dok je pod zaštitom UNESCO-a veći centralni deo i blizu 2400 građevina. Sam grad ima reputaciju svetskog centra istorije književnosti, muzike i pozorišta.

DETALJNIJE

Program putovanja

TERMINI POLAZAKA: 16.07, 06.08, 13.08, 20.08, 17.09. i 24.09.2021.

***

1. dan    Beograd – Moskva    petak       

Sastanak grupe dva sata pre poletanja na aerodromu “Nikola Tesla”. Let avio kompanije AirSerbia za Moskvu u 06:05 časova (let JU 650). Dolazak na moskovski aerodrom u 10:00 časova. Sa aerodroma panoramsko razgledanje grada autobusom: centar grada, Crveni trg, Kremlj, Crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir, vidikovac Vrapčeva brda i Univerzitet "Lomonosov", Poklonaja gora (Park Pobede) i dr. (bez ulaska u objekte). Transfer do hotela. Smeštaj. Slobodno vreme. Fakultativni program: Moskovski metro, jedan od najlepših i najstarijih metroa na svetu, u kojem čak 44 stanice imaju status kulturnog nasleđa. Obilazak nekoliko najznačajnijih metro stanica, koje su nalik na muzeje bogato dekorisane skulpturama, mozaicima, pozlaćenim floralnim ornamentima, mermernim stubovima i portretima nacionalnih heroja. Noćenje.

2. dan    Moskva    subota      
Doručak. Fakultativni program: Kremlj, najstariji deo Moskve i njen politički, duhovni i istorijski centar, kompleks neponovljiv po svojoj arhitektonskoj i umetničkoj lepoti. Obilazak teritorije, Uspenske crkve u kojoj su krunisani svi ruski carevi, Arhangelske crkve, Car zvona i Car topa, kao i poseta Patrijaršijskoj palati. Slobodno vreme. Večernja Moskva sa reke - vožnja ekskluzivnim brodom-restoranom “Radisson”. Veličanstven pogled sa reke na noćnu Moskvu, jedan od najlepše osvetljenih gradova na svetu. Noćenje.

3. dan    Moskva    nedelja     
Doručak. Fakultativni program: Sergijev Posad (bivši Zagorsk, 70 km od Moskve), jedan od najstarijih i najvećih ruskih manastirskih kompleksa, centar ruskog pravoslavlja i duhovnosti, ranije rezidencija ruskog patrijarha. Obilazak Troice Sergijeve Lavre, bisera drevnoruske umetnosti i arhitekture. Lavra je, razvijajući se od usamljene drvene crkve u sred šume u XIV veku, imala različite uloge koje su bile od velikog značaja za rusku istoriju. Muzej Panorama Borodinske bitke, posvećen ratu sa Napoleonom 1812. g. Glavni eksponat muzeja je panorama, ogromno slikano platno dimenzije 115x15m, koje visi u zatvorenom krugu i pretstavlja jedan od najtežih momenata bitke na Borodinskom polju. Slobodno vreme. Noćenje.

4. dan    Moskva – Sankt Peterburg         ponedeljak    
Doručak. Transfer do železničke stanice. Polazak voza za Sankt Peterburg u jutarnjim časovima. Putovanje savremenim vozom Sapsan u trajanju 3 sata i 50 minuta. Po dolasku, panoramsko razgledanje grada autobusom: Nevski prospekt, Kazanjski sabor, Dvorski trg, Admiralitet, Vasiljevsko ostrvo, Ermitaž, Isakijevska saborna crkva, Bronzani konjanik … (bez ulaska u objekte). Transfer do hotela. Smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

5. dan    Sankt Peterburg           utorak   
Doručak. Fakultativni program: Petropavlovska tvrđava, istorijsko jezgro grada, unutar čijih zidina se nalaze Petropavlovska saborna crkva u kojoj su sahranjeni svi ruski imperatori (počev od Petra I), Istorijski muzej Sankt Peterburga, kao i čuvene tamnice. Ermitaž, obilazak jednog od najvećih muzeja na svetu, u zdanju Zimskog dvorca, sa preko 3 miliona eksponata. Njegova neprocenjiva zbirka izložena je u 6 zgrada raspoređenih na Dvorskom trgu i duž reke Neve. Glavna zgrada je Zimski dvorac koji je nekada bio rezidencija ruskih careva, a u njegovoj bogatoj zbirci izdvajaju se remek dela Leonarda Da Vinčija, Ticijana, Rembranta, Mikelanđela i drugih. Muzej je poznat i po arheološkoj zbirci, zbirci skulptura, zbirci srednjevekovne evropske umetnosti, ali i po svom baroknom izgledu i arhitekturi. Slobodno vreme. Noćni Sankt Peterburg i podizanje mostova, do pozicije sa koje se najbolje vidi ovaj spektakl, koji predstavlja svakodnevnicu ovog grada, doći će se posle kraćeg noćnog panoramskog razgledanja grada. Noćenje.

6. dan    Sankt Peterburg           sreda    
Doručak. Fakultativni program: Peterhof - Ruski Versaj, letnju carsku rezidenciju Petra Velikog, nastalu u XVIII veku po nalogu samog cara prema uzoru na Versaj. Obilazak obuhvata šetnju kroz veličanstven park, razgledanje čuvenih fontana sa 250 pozlaćenih skulptura i izlazak na obalu Finskog zaliva sa kojeg se pruža veličanstven pogled na zaliv, Kronštat i Sankt Peterburg. Puškin-Carsko Selo, letnja rezidencija Ekaterine Velike, prekrasan dvorac i park površine 107 hektara. Enterijer dvorca fascinira sjajem umetničkih predmeta od poludragog kamena, zlata, portretima dinastije Romanovih. Povodom 300-godišnjice osnivanja Sankt Peterburga završena je obnova čuvene Ćilibarske dvorane, koja je Ekatarininom dvorcu vratila stari sjaj. Slobodno vreme. Noćenje.

7. dan    Sankt Peterburg            četvrtak    
Doručak. Slobodno vreme. Fakultativni program: Vožnja kanalima i Nevom, specifičnim niskim brodovima prilagođenim za prolazak kroz kanale i ispod niskih mostova, zbog kojih je ovaj grad dobio i naziv “Severna Venecija”. Pogled na znamenitosti grada i njegovu arhitekturu sa legendarne reke Neve i nekih od mnoštva kanala, ostavlja jedinstven utisak i sećanje. Transfer do aerodroma. Let avio kompanije Air Serbia za Beograd u 21:35 časova (let JU 675). Dolazak u Beograd u 23:20 časova. Kraj usluge.

(moguć drugačiji redosled obilazaka u zavisnosti od termina, pogledati program u PDF-u)

Cena aranžmana po osobi u sobi 1/2 ..... 695 €
* Doplata za jednokrevetnu sobu: 145 €
termin: 16.07 - 22.07.2021.    » PDF program «
termin: 06.08 - 12.08.2021.    » PDF program «
termin: 13.08 - 19.08.2021.    » PDF program «
termin: 20.08 - 26.08.2021.    » PDF program «
termin: 17.09 - 23.09.2021.    » PDF program «
termin: 24.09 - 30.09.2021.    » PDF program «

* Prijavljivanje i plaćanje izleta u Kremlj i Puškin (Carsko selo) obavezno je prilikom uplate aranžmana, na licu mesta nije moguće! 

Cena za decu 2-12 godina sa dvoje odraslih (dopunski ležaj*): 645 €

Smeštaj tri odrasle osobe:
** u Moskvi, u hotelu Delta 4*
- u dvokrevetnoj i jednokrevetnoj sobi – bez doplate;
- u dvosobnom apartmanu – doplata 55 EUR po osobi (na upit).
** u Sankt Peterburgu, u hotelu Moskva 4*, - na dopunskom ležaju*
- dopunski ležaji su nestandardni i nepogodni za osobe krupnije građe.

Detalji i napomene

U cenu aranžmana je uključeno:
• Avionski prevoz letovima Air Serbia na relaciji Beograd-Moskva i Sankt Peterburg-Beograd;
• Troškove avio-taksi (cca 120 EUR, podložno je promeni);
• Prevoz vozom Sapsan Moskva-Sankt Peterburg;
• Smeštaj u Moskvi u hotelu Delta 4* u dvokrevetnim sobama sa doručkom;
• Smeštaj u Sankt Peterburgu u hotelu Moskva 4* u dvokrevetnim sobama sa doručkom;
• Transfere prema programu;
• Turistički program: panoramsko razgledanje Moskve i Sankt Peterburga;
• Usluge pratioca grupe i stručnih lokalnih vodiča;
• Troškove organizacije aranžmana.

U cenu aranžmana nije uključeno:
- Fakultativni program u Moskvi i Sankt Peterburgu
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje (plaća se u agenciji)
- Individualni troškovi i sve ostalo što nije precizirano programom putovanja

Način plaćanja:
- 40% od ukupne cene aranžmana prilikom rezervacije, a ostatak 20 dana pre početka putovanja
- Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

* Organizator: Apelsin Travel

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencije Celebrina travel, licenca OTP 630/2010.

Turistička agencija Celebrina Travel poseduje garanciju putovanja u visini od 300.000 EUR za slučaj insolventnosti organizatora putovanja i za slučaj naknade štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja koje su određene Opštim uslovima putovanja i programom putovanja, na osnovu polise osiguranja broj 30000001166 od 25.01.2017. godine osiguravajuće kompanije MILENIJUM OSIGURANJE ADO iz Beograda, Bulevar Mihajla Pupina 10L.

DETALJNIJE