Carski gradovi Rusije
Grupni polazak, avio prevoz
8 dana / 7 noći

pdf
PERIOD 29.04 - 06.05.2024.
SMEŠTAJ Hotel Delta 4*
Htl Valo Business 4*
PREVOZ avio
CENA 1.190,00 €

Destinacija

Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Nalazi se na obalama reke Moskve, velikoj Ruskoj niziji, prosečno na oko 120 m nadmorske visine, i obuhvata površinu od oko 1100 km². Broj stanovnika brzo raste i broji ok o 13 miliona stanovnika. Moskva ima status grada federalnog značaja. Administrativno se deli na 10 okruga koji se dele na mnogobrojne područne uprave. Grad je veliki ekonomski i trgovački centar, dom velikog broja milijardera. U 2007. godini Moskva je drugu godinu za redom proglašena za grad kojhi je najskuplji na svetu. Grad je nazvan po reci (prevod sa staroruskog "grad uz reku Moskvu"). Pravo poreklo imena je nepoznato ali ipak postoji nekoliko pretpostavki. Jedna pretpostavka govori o tome da ime dolazi iz drevnog finskog jezika i znači "mračan" ili "zamućen". Moskvu je osnovao Jurij Dolgorukij 1147.godine. Crveni trg predstavlja srce Moskve i najčešća je prva destinacija svih turista. Okružuje ga crkva Svetog Vasilija, Lenjinov Mauzolej i jedan od zidova Kremlja. Kremlj je građevina ispred koje su odigrani mnogi ratovi, neprijateljske snage su ga okupirale, ali i mnoge nacionalne proslave su održane na trgu ispred Kremlja. Danas je moskovski Kremlj jedan od najvećih muzeja u svetu. Kula Spaskaja se smatra najlepšom i najznačajnijom na Kremlju, a možda i u celoj Moskvi. Turisti koji posete ovu svetsku metropolu mogu obići i Puškinov muzej, Boljšoj teatar, Tretjakovskaju galeriju, Univerzitet Lomonosov, a posebnu atrakciju predstavlja Moskovski metro, podzemna železnica sa najvećim brojem prevezenih putnika na svetu.

Sankt  Peterburg, nekadašnja prestonica Ruskog carstva skoro punih 200 godina, nastao je 27.maja 1703.godine. Osnovao ga je Petar Veliki čime je želeo da osigura ruski pristup Baltiku i sagradi ruski „prozor u svet“. Predstavlja najseverniji milionski grad na svetu, leži na obali Baltika, na ušću reke Neve u Finski zaliv. Zahvaljujući svojoj poziciji, danas, predstavlja najvažniji trgovački i transportni centar Rusije. Nazivaju ga i „severna Venecija“, zbog brojnih kanala i 42 ostrva. Posle Moskve, Sankt  Peterburg je drugi po broju stanovnika i drugi po važnosti ekonomski, industrijski, naučni i kulturni centar Rusije. Sagrađen je na 2-4 metara nadmorske visine, a kako se ušće Neve nalazi približno u nivou mora, tako su njene obale u početku bile učvšćene granitnim stenama. Otuda je grad u Puškinovim delima često bio opisivan kao „grad obučen u granit“. Kroz istoriju je više putao menjao ime. Kratko vreme je nosio holandsko ime Sankt  Piterburh koje je kasnije promenjeno u nemačko Sankt Petersburg. Posle izbijanja Prvog svetskog rata ime je promenjeno u Petrograd, nakon Lenjinove smrti 1924.godine postaje Lenjingrad kako ga mnogi zovu i danas, a nakon referenduma i raspada Sovjetskog saveza gradu se vraća prvobitno ime. Peterburg je dugo bio prestonica ruskih careva koji su ovom gradu poklonili izuzetno bogatstvo o čemu svedoče brojne građevine i spomenici. U čast 300-te godišnjice grada, mnoge građevine su restaurirane. Carski grad je sa brojnim palatama i muzejima, poznat i po vrsnim umetnicima sa baletske, operske i pozorišne scene. Grad ima blizu 250 muzeja i 4000 zaštićenih spomenika dok je pod zaštitom UNESCO-a veći centralni deo i blizu 2400 građevina. Sam grad ima reputaciju svetskog centra istorije književnosti, muzike i pozorišta.

DETALJNIJE

Program putovanja

TERMIN ZA PRVOMAJSKE i USKRŠNJE PRAZNIKE:

29.04 - 06.05.2024.

***

1. dan 29.04. Beograd – Moskva, ponedeljak
Sastanak grupe dva sata pre poletanja na aerodromu “Nikola Tesla”. Let avio kompanije Turkish Airlines za Istanbul u 09:20 časova (let TK1082). Sletanje u 12:05. Nastavak putovanja za Moskvu u 14:15 (let TK415), dolazak na moskovski aerodrom u 18:10 časova. Transfer do hotela. Posle smeštaja u hotel, fakultativni izlet: upoznavanje sa Moskovskim metroom, jednim od najlepših i najstarijih metroa na svetu, u kojem čak 44 stanice imaju status kulturnog nasleđa. Obilazak nekoliko najznačajnijih metro stanica, koje su nalik na muzeje bogato dekorisane skulpturama, mozaicima, pozlaćenim floralnim ornamentima, mermernim stubovima i portretima nacionalnih heroja. Noćenje.

2. dan 30.04. Moskva , utorak
Doručak. Panoramsko razgledanje grada autobusom: centar grada, Crveni trg, Kremlj, Crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir, vidikovac Vrapčeva brda i Univerzitet "Lomonosov", Poklonaja gora (Park Pobede) i dr. (bez ulaska u objekte). Fakultativni program: Kremlj, najstariji deo Moskve i njen politički, duhovni i istorijski centar, kompleks neponovljiv po svojoj arhitektonskoj i umetničkoj lepoti. Obilazak teritorije, Uspenske crkve u kojoj su krunisani svi ruski carevi, Arhangelske crkve, Car zvona i Car topa. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan 01.05. Moskva, sreda
Doručak. Fakultativni program: Sergijev Posad (bivši Zagorsk, 70 km od Moskve), jedan od najstarijih i najvećih ruskih manastirskih kompleksa, centar ruskog pravoslavlja i duhovnosti, ranije rezidencija ruskog patrijarha. Obilazak Troice Sergijeve Lavre, bisera drevnoruske umetnosti i arhitekture. Lavra je, razvijajući se od usamljene drvene crkve usred šume u XIV veku, imala različite uloge koje su bile od velikog značaja za rusku istoriju. Slobodno vreme. Večernja Moskva sa reke - vožnja ekskluzivnim brodom-restoranom “Radisson”. Veličanstven pogled sa reke na noćnu Moskvu, jedan od najlepše osvetljenih gradova na svetu. Noćenje.

4. dan 02.05. Moskva – Sankt Peterburg, četvrtak
Doručak. Fakultativni program: Muzej Panorama Borodinske bitke, posvećen ratu sa Napoleonom 1812. g. Glavni eksponat muzeja je panorama, ogromno slikano platno dimenzije 115x15m, koje visi u zatvorenom krugu i pretstavlja jedan od najtežih momenata bitke na Borodinskom polju.
Transfer do železničke stanice. Polazak voza za Sankt Peterburg oko 17 časova. Putovanje savremenim vozom Sapsan u trajanju 3 sata i 50 minuta. Po dolasku, transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje.

5. dan 03.05. Sankt Peterburg, petak
Doručak. Panoramsko razgledanje grada autobusom: Nevski prospekt, Kazanjski sabor, Dvorski trg, Admiralitet, Vasiljevsko ostrvo, Ermitaž, Isakijevska saborna crkva, Bronzani konjanik … (bez ulaska u objekte). U nastavku, posle pauze fakultativna poseta Petropavlovskoj tvrđavi, istorijskom jezgru grada, unutar čijih zidina se nalaze Petropavlovska saborna crkva u kojoj su sahranjeni svi ruski imperatori (počev od Petra I), Istorijski muzej Sankt Peterburga, kao i čuvene tamnice. Slobodno vreme. Noćenje.

6. dan 04.05. Sankt Peterburg, subota
Doručak. Fakultativni program: Ermitaž, obilazak jednog od najvećih muzeja na svetu, u zdanju Zimskog dvorca, sa preko 3 miliona eksponata. Njegova neprocenjiva zbirka izložena je u 6 zgrada raspoređenih na Dvorskom trgu i duž reke Neve. Glavna zgrada je Zimski dvorac koji je nekada bio rezidencija ruskih careva, a u njegovoj bogatoj zbirci izdvajaju se remek dela Leonarda Da Vinčija, Ticijana, Rembranta, Mikelanđela i drugih. Muzej je poznat i po arheološkoj zbirci, zbirci skulptura, zbirci srednjevekovne evropske umetnosti, ali i po svom baroknom izgledu i arhitekturi. Vožnja kanalima i Nevom, specifičnim niskim brodovima prilagođenim za prolazak kroz kanale i ispod niskih mostova, zbog kojih je ovaj grad dobio i naziv “Severna Venecija”. Pogled na znamenitosti grada i njegovu arhitekturu sa legendarne reke Neve i nekih od mnoštva kanala, ostavlja jedinstven utisak i sećanje. Slobodno vreme. Noćenje.

7. dan 05.05. Sankt Peterburg, nedelja
Fakultativni program: Peterhof - Ruski Versaj, letnju carsku rezidenciju Petra Velikog, nastalu u XVIII veku po nalogu samog cara prema uzoru na Versaj. Obilazak obuhvata šetnju kroz veličanstven park, razgledanje čuvenih fontana sa 250 pozlaćenih skulptura i izlazak na obalu Finskog zaliva sa kojeg se pruža veličanstven pogled na zaliv, Kronštat i Sankt Peterburg. Puškin-Carsko Selo, letnja rezidencija Ekaterine Velike, prekrasan dvorac i park površine 107 hektara. Enterijer dvorca fascinira sjajem umetničkih predmeta od poludragog kamena, zlata, portretima dinastije Romanovih. Povodom 300-godišnjice osnivanja Sankt Peterburga završena je obnova čuvene Ćilibarske dvorane, koja je Ekatarininom dvorcu vratila stari sjaj. Slobodno vreme. Noćenje.

8. dan 06.05. Sankt Peterburg – Beograd, ponedeljak
Doručak. Slobodno vreme. Transfer do aerodroma. Let avio kompanije Turkish Airlines za Istanbul u 13:00 časova (let TK402). Sletanje u 17:00. Nastavak putovanja za Beograd u 18:50 (let TK1083), dolazak u 18:10 časova. Kraj usluge.

Cena aranžmana po osobi u sobi 1/2 ..... 1.190,00 €
* Doplata za jednokrevetnu sobu: 230 €

Cena za decu 2-12 godina sa jednim odraslim 1.050,00 EUR
Smeštaj treće osobe na dopunskom ležaju - na upit

* Minimum za realizaciju putovanja je 15 putnika

Fakultativni program:

Moskva
• Obilazak Moskovskog metroa 10 EUR
• Kremlj (teritorija, 2 Saborne crkve) 45 EUR *
• Krstarenje rekom Moskvom 50 EUR
• Sergijev Posad (bivši Zagorsk) 50 EUR
• Panorama Borodinske bitke 40 EUR

Sankt Peterburg
• Vožnja kanalima i Nevom 40 EUR
• Petropavlovska tvrđava 35 EUR
• Ermitaž 50 EUR
• Peterhof, park sa fontanama 55 EUR
• Puškin (Carsko selo) 60 EUR *

U sve cene uračunato je: vodič, autobus, ulaznice, slušalice.
Odlazak u Kremlj i Panoramu Borodinske bitke - metroom.

Minimum za realizaciju izleta je 10 prijavljenih.

*) Prijavljivanje i plaćanje izleta Kremlj i Puškin obavezno je prilikom uplate aranžmana, na licu mesta nije moguće.

Za broj prijavljenih putnika ispod 15, program će se realizovati javnim prevozom, metroom (ne odnosi se na izlete van oba grada).

Detalji i napomene

Cena aranžmana obuhvata:
- Avionski prevoz letovima Turkish Airlines;
- Troškove avio-taksi (cca 300 EUR, podložno je promeni);
- Prevoz vozom Sapsan Moskva-Sankt Peterburg 02.05;
- Smeštaj u Moskvi u hotelu Delta 4* u dvokrevetnim sobama sa doručkom;
- Smeštaj u Sankt Peterburgu u hotelu Valo Business 4* u dvokrevetnim sobama sa doručkom;
- Transfere prema programu;
- Turistički program: panoramsko razgledanje Moskve i Sankt Peterburga;
- Usluge pratioca grupe i stručnih lokalnih vodiča;
- Troškove organizacije aranžmana.

Cena aranžmana ne obuhvata:
- Fakultativni program u Moskvi i Sankt Peterburgu;
- Individualne troškove.

Opisi hotela:

Moskva, Hotel Delta 4*
Hotel Delta se nalazi u hotelskom kompleksu Izmailovo. Metro stanica je na oko 100 m od hotela, a do strogog centra i Crvenog trga se stiže za samo 25-30 minuta, što je od velikog značaja za efektivno korisćenje slobodnog vremena. U sklopu kompleksa je sve što je turistima i gostima grada potrebno - jeftini restorani brze hrane, tržni centar, kao i velika pijaca suvenira. Hotel je u potpunosti renoviran. Doručak švedski sto.

Sankt Peterburg, VALO Business 4*
Novi hotel, nalazi se na svega 15 minuta vožnje metroom do samog centra grada - Nevskog prospekta. Sve sobe su tipa Studio sa kuhinjom, površine 24m2 i opremljene su klima uređajem, TV-om, ketlerom, mikrotalasnom pećnicom, fenom za kosu. U sadržaju hotela su, osim restorana i bazen 25m i fitness centar. Tačno preko puta hotela se nalazi stanica metroa, kao i tržni centar u sklopu koga se nalaze i restorani brze hrane. Doručak švedski sto.

Način plaćanja:
- 40% od ukupne cene aranžmana prilikom rezervacije, a ostatak 20 dana pre početka putovanja
- Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

* Organizator: Travel agency APELSIN

INFORMACIJE I UPLATE: CELEBRINA TRAVEL, Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 171 lok. 33
mob. +381 63 8486814, tel/fax +381 11 244 15 20 mob +381 63 318 615, email: celebrina@eunet.rs.
Molimo Vas da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Opštim uslovima putovanja agencije Celebrina travel

DETALJNIJE